Čo je apetít a ako ho skrotiť?

Pre mnohých ľudí je dobré jedlo pôžitok. Keď si však uvedomíme ako naša populácia rastie viac a viac do šírky, možno by sme sa mali zamyslieť, či si tohto pôžitku neužívame až príliš. Mnohí z vás poznajú to nutkanie dať si ešte niečo pod zub hneď po výdatnom obede. Nedáva to zmysel. Dosýta ste sa najedli, no aj tak máte neodolateľnú chuť na niečo „sladké“ alebo „dobré“.

Ako je možné, že vyhrá vaša chuť a vaše telo vás voči tomuto prehrešku nezastaví? 

Prečo máme radi sladké a tučné?

Keď je žalúdok prázdny, pošle hormón ghrelín do mozgu. Ghrelín interaguje s neurotransmiterom NPY a vy pocítite túžbu jesť. Ako náhle  túto túžbu uspokojíte, hladina ghrelínu klesne, hlad pominie a uvoľní sa iný hormón z vašich tukových buniek, leptín. Ten vypne NPY. Mozog dostane informáciu, že tukové bunku sú už dostatočne plné. Vy už necítite túžbu jesť. Cítite sa plní.

Keď však tento systém funguje, ako je možné, že nedokážete povedať nie kúsku koláču alebo čokoládke či čipsom hneď po výdatnom obede?

Tieto druhy jedla obsahujú množstvo cukru a tuku

Kým sme žili v jaskyniach, potrava plná tuku a cukru bola pre nás veľmi vzácna. Náš  organizmus nedokázal povedať nie. Vďaka tučnému jedlu mal pračlovek množstvo výhod na prežitie. Preto v tej dobe boli veľmi žiaducimi potravinami.

Dnes, máte stravu bohatú na tuky a cukry na každom rohu a k dispozícii kedykoľvek si zmyslíte. Ale neodolateľná chuť na tento druh potravy sa nezmenila. Veď práve cukor alebo tuk tak zdvíha hladinu dopamínu v mozgu a vy už viete, že dopamín môže za to, že sa nenudíte a cítite sa euforicky.

Práve váš euforický pocit z takéhoto druhu jedla vás neustále stimuluje jesť ho stále viac a viac.

Niečo sa však čoskoro pokazí

Tento stav nie je dlhodobo udržateľný. Neustále bombardovanie vášho mozgu leptínom, teda prejedanie sa, poškodí receptory (miesta, kde nasadne leptín a signál môže ďalej pokračovať na miesto účinku). Poškodené receptory pre leptín sa stávajú rezistentné, to znamená, že váš mozog nedokáže prijať informáciu o tom, že ste už plne najedení alebo ho prijíma len čiastočne. Čo sa stane?

Vy sa cítite stále hladní a prejedáte sa stále viac. Dráha, ktorá kontroluje, aby ste sa neprejedali, prestane byť účinná.

Kto sa pustí do rátania kalórii, tomu držím palce

Rýchly nárast hmotnosti a nekontrolovateľné prejedanie smeruje k výčitkám svedomia a k vražednej túžbe schudnúť nabraté kilogramy. No ako náhle sa vám podarí schudnúť, vaše telo to zaregistruje ako vážnu stratu dôležitých tukových zásob a vyšle signál do mozgu, ktorý vám poriadne zvýši apetít a posadí vás na kreslo len kvôli tomu, aby ste už  žiadnu ďalšiu energie nemíňali.

Že by ste najradšej tento mechanizmus vypli?

To by som vám neodporúčala. Pri jednoduchých poškodeniach hypotalamu, ktorý riadi všetko, sa môže stať, že sa niekto preje k smrti alebo naopak môže k smrti vyhladovať.

Prečo máte väčší apetít ako tá vychudnutá koza od vedľa?

Pretože jete nesprávne potraviny. Nejde o to, že by ste mali začať jesť nízkotučné potraviny (len to nie!), ani o to, vyhýbať sa sladkým hruškám. Dôležité je, vyhnúť sa kombináciám tuku s cukrom. V prírode takúto kombináciu normálne nenájdete. Žiadne ovocie neobsahuje prevažne tuk, ale sacharidy. Naopak, tučné mäso zase obsahuje tuk a bielkoviny. Je to tak správne. Tak to vymyslela príroda.

Čo však obsahuje tuk a cukor pokope? Rafinované priemyselné potraviny. Čokoláda je perfektným príkladom. Obsahuje nie len množstvo pridaného cukru, no hmota, ktorá ju formuje, je tuk. Ďalej to môže byť hamburger. Možno vás prekvapí, že žemľa, ktorá sa používa obsahuje množstvo cukru. Medzi to sa dá tučné mäso a zase máme kombináciu, ktorá vystrelí váš dopamín na špičku, vy sa cítite blažene a núti vás to zjesť celú tabuľku čokolády, čo sa prieči voči zdravému rozumu. Jednoducho povedané, kombinácia cukor a tuk je návyková.

Každý si dá radšej kornútok zmrzliny ako dusenú brokolicu.

Ako z toho von?

Jednoducho. Keď to neuzná za jedlo vaša babička, jedlo to nie je. Vyhýbajte sa spracovaným a sladeným potravinám ( keksíky, cukríky, zmrzlina, čokoláda, sladené nápoje, sladké pečivo) a jednoznačne sa vyhýbajte rýchlemu občerstveniu. V sieti rýchleho občerstvenia sú potraviny stavané tak, aby vám chutili. Sú plné cukru a tuku s nulovými výživovými hodnotami. Preto je tak ťažké mu odolať a preto je zakladateľ McDonald´s jeden z najbohatších mužov na svete.