5 tipov ako vybrať spoľahlivý web o zdravej výžive

Rozhodli ste sa vzdelávať v oblasti zdravej výživy? V dnešnej dobe hrá veľkú úlohu internet, ktorý ponúka široké spektrum informácii. Niekedy je však veľký problém sa v nich zorientovať. Dám vám zopár rád, ktoré by vám pri výbere spoľahlivej web stránky o zdravej výžive mohli pomôcť.

1. Články by mala písať reálna osoba

Internet je plný článkov o zdravej výžive rôznorodej kvality. Mnohokrát je problém sa dopátrať k autorovi. Autor by nemal byť žiaden anonym. Mal by sa na stránke predstavovať pod pravým menom a po kliknutí na jeho meno (resp. fotku), by ste sa mali o ňom dozvedieť informácie, ktoré sú pre vás dôležité. Čo študoval? Je to výživový poradca? Ponúka nejaké produkty alebo je nezávislý? Prečo píše o zdravej výžive? Čo tým sleduje?

2. Vzdelanie autora

Autori, ktorí píšu na internete o zdravej výžive by mali mať adekvátne vysokoškolské vzdelanie z prírodovedných oblastí ako je medicína, biochémia, biológia a podobne.

Často sa stáva, že o zdravej výžive píšu osoby, ktoré sa v danej problematike vôbec nevyznajú. A bulváru sa radšej vyhnite. Príklad veľmi zle interpretovaných informácii, pričom je jasné, že to píšu osoby, ktoré sa v danej problematike neorientujú.

3. Vzhľad stránky

Možno sa pýtate čo má vzhľad stránky spoločné s tým, čo sa na nej píše. Veľa.

Určite ste si všimli stránky preplnené ďalšími správami a reklamami na každom voľnom kúsku stránky. Za reklamy sa platí osobám, ktoré tieto stránky vlastnia. A tak majiteľov stránok možno jediné čo zaujíma, sú peniaze plynúce z reklám. A to posledné čo ich zaujíma, je hodnota ich článkov. Články sú tak mnohokrát veľmi plytké, čo je poznať už z titulku, napríklad: „Desať dôvodov, prečo jesť citróny“. Viete si asi predstaviť hodnotu takéhoto článku…

4. Nestrannosť

Ponúka stránka nejaké produkty? Výživové, kozmetické alebo iné? V takom prípade článkom, ktoré sa na stránke nachádzajú, nedôverujte. Takáto stránka bude ponúkať len tie informácie, ktoré budú priamo viesť k produktom. Informácie budú neúplné. Napríklad pokiaľ chce niekto predávať červenú bio šošovicu, určite nebude písať články o výskumoch, ktoré potvrdili jej škodlivosť na zdravie človeka. Tieto články „prehliadne“. No určite sa dozviete o množstve blahodarných účinkoch. Tieto informácie vedú k predaju a nie k vášmu vzdelávaniu.

5. Zdroje informácií

Každý autor by mal uviesť zdroje, z ktorých čerpal informácie s hypertextovým odkazom. Možnosť prekliknúť sa k  zdroju informácii by mala byť samozrejmosťou. Môžete si tak overiť existenciu a kvalitu informácii. Čerpal autor z vedeckých publikácii? Sú uvedené publikácie aktuálne? Robí autor vlastnú rešerš z viacerých článkov alebo len kopíruje zahraničné stránky?