Ocko aj ty si tehotný? O tom, ako sa zbaviť pivného brucha.

Myslíte, že tento článok bude o tom, aby ste jedli menej a cvičili viac? Omyl. Nič z toho totiž nefunguje. Ako je to možné? Jesť menej nefunguje Už ste to niekedy skúšali? Potom viete, že to skutočne nefunguje. Prišli na to aj vedci, ktorí robili výskum na 50 000 ženách osem rokov. Ženy denne jedli takmer o 20% menej kalórii ako na začiatku výskumu.

Výsledok?

Za osem rokov v priemere každá žena schudla o necelé kilo. A ich priemerný obvod pasu? Ten sa zväčšil. Čokoľvek tieto ženy zhodili, bola to svalovina, nie tuk  (Dansinger a kol., 2007). Cvičiť viac nefunguje Každý, kto sa venuje cvičeniu, by mi dal za pravdu, že pravidelné cvičenie je jednoducho úžasné. Mohli by sme diskutovať o mnohých výhodách cvičenia. Pomáha však pri chudnutí? Odpoveď zrejme bude, že nie.

Doterajšie údaje, ktoré by dokazovali súvislosť medzi cvičením a telesnou hmotnosťou, nie sú presvedčivé. Dvaja fínsky fyzioterapeuti analyzovali najúspešnejšie experimenty zamerané na udržiavanie váhy respondentov, ktorým sa podarilo úspešne schudnúť. Zistili, že všetci účastníci svoje zhodené kilogramy nabrali naspäť nezávisle od toho či cvičili alebo nie (Fogelholm a Kukkonen‐Harjula, 2000).

Nie je kalória ako kalória

Keby bola kalória ako kalória, všetci  by sme boli štíhli. Každý si vie predsa podľa kalorických tabuliek spočítať, koľko môže zjesť a ako veľmi musí cvičiť. To však v praxi nefunguje. Prečo?

Pretože nie je kalória ako kalória.

Dogma: „Počítaj prijaté a spálené kalórie“ je veľmi primitívna, zavádza a nefunguje. Nejde o počítanie kalórii prijatých či spálených. Nejde ani o to, že by ste jedli veľa. Vyhoďte teda kalorické tabuľky do koša a poďme sa pozrieť spolu na princíp.

„Ide o to, že jeme zle.“

Za priberanie môže inzulín. Inzulín je hormón, ktorý pomáha prijatej glukóze transportovať sa do buniek. Má však aj množstvo iných funkcií. V hormonálnej hierarchii by sme ho mohli označiť: PÁN HORMÓN. Pán hormón je okrem iného aj jediný hormón, ktorý bráni telu spaľovať tuky. Čím viac inzulínu, tým viac priberáte. A kedy sa inzulín tvorí? Keď jete cukry.

Už zase cukor

Čím viac glukózy, tým viac inzulínu, tým viac priberáte. Odkiaľ sa táto glukóza berie? Z jednoduchých cukrov. Najjednoduchší cukor je kuchynský cukor, ktorý bežne používame na sladenie, a ktorý sa pridáva do rafinovaných potravín vždy, keď je to možné. Tento cukor má mnoho podôb, nech ho nazveme akokoľvek, je to stále len cukor (viac sa dočítate tu). Pokiaľ si myslíte, že nahradíte glukózu fruktózou, a všetko bude v poriadku, tak sa poriadne mýlite.

Fruktóza je zodpovedná za priberanie rovnako ako glukóza, aj keď sa metabolizuje iným spôsobom  (o tom, ako cukor škodí vášmu zdraviu, sa dočítate tu). Rýchle zdroje cukrov sa nachádzajú aj v potravinách, po ktorých tak veľmi túžite.  Príkladom je pivo, sladkosti, hranolky či chlieb. Máte prirodzenú tendenciu viac túžiť po potravinách, ktoré vám energiu dodajú čím skôr. Spomeňte si na brokolicu a dopamín.

Môžem teda pivo?

Áno. Ale keď schcete schudnúť, tak nie. Kalórie z alkoholu putujú do pečene. Tam sa alkohol metabolizuje a výsledkom je tvorba tuku a stukovatenie pečene. Tuk sa však môže ukladať aj kdekoľvek inde. Jasným dôkazom je pivné brucho. Čo by vám poradil každý?

„Jedzte menej a hýbte sa viac.“

Čo si o tom myslím ja?

Iba určití ľudia priberajú zo sacharidov, nie všetci. Pokiaľ máte nábeh na obezitu, obmedzte cukry. Určite neschudnete tým, že budete jesť menej. Schudnete tým, že obmedzíte vo svojom jedálničku sacharidy (starší výraz- uhľohydráty). Pokiaľ po schudnutí opäť začnete jesť sacharidy, priberiete svoju váhu späť.

V skratke

Jedzte zeleninu, ovocie, mäso a celozrnné výrobky. Úplne vynechajte sladkosti, sladené nápoje, alkohol a výrobky z bielej múky. Športujte pre zdravie a radosť, nie pre snahu o schudnutie. Určite vás veľmi milo prekvapí, akou pozitívnou zmenou prejdete.


Zdroje:Dansinger, Michael L., et al. „Meta-analysis: the effect of dietary counseling for weight loss.“ (2007)Fogelholm, M., and K. Kukkonen‐Harjula. „Does physical activity prevent weight gain–a systematic review.“ (2000)Gary Taubes: „Proč tloustneme“ (2011), ISBN: 9788087672235Main Picture: Flickr, Dan Diemer, modified