Zdravá alternatíva za cukor? Nezmysel!
Podľahli ste aj vy niekedy módnym trendom a kúpili si javorový sirup či sušenú stéviu vo viere, že robíte to najlepšie pre svoje zdravie? Zrejme budete sklamaní, no zdravá alternatíva za cukor neexistuje.
Ani farba ani značka
V predchádzajúcom článku sme si vysvetlili ako cukor škodí vášmu zdraviu. Aký je však rozdiel medzi bielym či hnedým cukrom? Alebo trstinovým či kokosovým? Aký je rozdiel medzi cukrom s označením bio a eko?
Žiadny. Na vaše zdravie vplýva každý typ cukru rovnako. Nezávisle od farby, od značky alebo od konzistencie. Hnedý cukor je z 97% biely cukor a zvyšné 3% sú zvyšky zo spracovania. Tie môžu obsahovať nepatrné množstvo minerálov. Je preto tento cukor zdravší? Nemyslím.
Obľúbený glukózovo-fruktózový sirup
Glukózovo-fruktózový (GF) sirup sa vyrába z kukurice, zemiakov alebo pšenice. Jeho výroba je lacnejšia ako výroba samotného cukru. Preto tento sirup nahradil cukor všade, kde to bolo možné. Spoločnosť ho považuje za zdravší ako cukor.
V skutočnosti sa GF sirup líši od cukru len konzistenciou. Zloženie je totožné. Následky na zdravie tak isto (Flavin, 2008). GF sirup nie je zdravší ani horší. Je to cukor v tekutej forme.
Hroznový a ovocný cukor
Hroznový cukor je čistá glukóza. Získava sa rozložením škrobu zo zemiakov, pšenice alebo kukurice. Enzým izomeráza premieňa glukózu na fruktózu a získavame tak ovocný cukor, čistú fruktózu (Pollmer, 2007). Ovocný a hroznový cukor je zložením rovnaký ako cukor. Účinky na zdravie sú opäť rovnaké.
Dávajte si pozor na označenie týchto náhrad v potravinách. Glukózové a glukózovo-fruktózové sirupy, maltodextríny, sladový, ovocný a hroznový cukor, sa nemôžu označiť ako „cukor“. V pravom zmysle slova za cukor sa nepovažujú, napriek tomu, že zložením sú totožné.
Je stévia odpoveď?
Stévia je prirodzene sladká bylina. Zástancovia „no-sugar“ diéty tvrdia, že stévia nemá žiadny vplyv na hladinu cukru v krvi. Čo sa však deje pri konzumácii stévie?
Mozog dostane signál, že organizmus prijal niečo sladké. Automaticky vyláka inzulín do krvi. Predpokladá totiž, že ste prijali niečo, čo obsahuje glukózu alebo fruktózu. Inzulín však žiadnu glukózu v krvi nenájde, ostáva zvýšený a potrebuje cukor na kompenzáciu. Stresové hormóny mobilizujú cukor z iných zdrojov na úkor zdravia kože, svalovej hmoty a imunitného systému (Nutrition By Nature).
Ako sú na tom umelé sladidlá?
Umelé sladidlá sa pripravujú umelou cestou v laboratóriu. Štruktúrou sa vôbec nepodobajú na prirodzený cukor. Majú zanedbateľnú kalorickú hodnotu a chutia niekoľkonásobne sladšie ako cukor.
Bolo dokázané, že niektoré umelé sladidlá zapríčiňujú rôzne zdravotné problémy ako je rakovina, hepatotoxicita alebo chronická migréna. Tieto výskumy sú však stále sporné, nájdu sa aj také, ktoré podporujú umelé sladidlá a tvrdia, že sú bezpečné (Whitehouse, 2008).Ďalej bolo dokázané, že konzumácia umelých sladidiel nevedie k redukcii hmotnosti. Naopak, zapríčiňuje priberanie na váhe (Benton, 2005).
Veľa umelých sladidiel je pridávaných do potravín s označením „light“. Pretože jogurt zbavený tuku nemá žiadnu chuť. Aby ste ho boli schopní zjesť, pridávajú sa umelé sladidlá.
Čo z toho plynie?
Hľadanie zdravej náhrady za cukor je ako hľadanie kameňa mudrcov. V skutočnosti sú to klamstvá, ktoré zarábajú, no škodia vášmu zdraviu. Či vám stojí na poličke v kuchyni agáve alebo brezový sirup bio kvality, alebo ekologický kokosový cukor, je to stále len cukor. Predražený cukor.
Ešte jeden tip na záver
Pozrite sa pod akými názvami sa cukor môže rafinovane skrývať na obaloch potravín.
Plynie z toho azda, že máte krvopotne lúštiť zloženie každej potraviny, ktorú kupujete? Nie. Stačí keď nebudete kupovať nič, čo je v obale a môžete si byť istí, že zostanete zdraví.