Biochémia Vianoc. Prečo sa cítime tak dobre?

Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, ako vzniká sviatočná nálada? Môže za to omnoho viac ako voľno v práci. Vaša sviatočná nálada je totiž riadená biochémiou.

Biochémiou mozgu.

Na Vianoce je zvykom piecť. Väčšinou sú stoly priam preplnené sladkosťami, na stromčeku vyčnievajú salónky a deti od obrazoviek počítačov nevyženú oriešky a ovocie, ale koláčiky a čokoládky. Mnohokrát proti vlastnému rozumu zjete na Vianoce množstvo cukru a Novoročné predsavzatia sú plné nezmyselných diét.

Za týmto cukrovým ošiaľom však nie je iba maškrtnosť.

Je za tým omnoho viac. Už dávno viete, že cukor škodí zdraviu. Prečo je také ťažké mu odolať? Je to kvôli tomu, že cukor zvyšuje hladinu inzulínu v krvi. Inzulín zase urýchľuje transport tryptofánu do mozgu. A náš mozog tryptofán nakoniec premieňa na hormón serotonín, ktorý ovláda vašu náladu.

Radosť zo života stúpa s hladinou serotonínu.

Cukor v spojení s tryptofánom (získava sa z bielkovín) pôsobí euforicky. Preto má tak veľa ľudí v obľube sladké a preto je tak ťažké mu odolať. A prečo teda práve na Vianoce? Môže za to Vianočná príjemná atmosféra, že tak radi maškrtíme? Práve naopak. Až maškrtenie na cukrových dobrotách sa postará o to, že máme takú euforickú náladu. Cukrovinky však nie sú jediné, ktoré sa starajú o Vašu sviatočnú náladu.

Svetlo tiež ovplyvňuje náladu.

S príchodom zimy intenzita svetla klesá a mnoho ľudí sa cíti unavene, smutne až depresívne. Hladina serotonínu klesá s klesajúcou intenzitou denného svetla. Je preto pochopiteľné, že cukrové orgie pripadajú na najtemnejšiu časť roka. A možno už rozumiete aj tomu, prečo krásne vysvietený stromček, Vianočná svetelná výzdoba alebo krásne vysvietená polnočná omša, pôsobia na našu náladu do posledného písmena euforicky. Cukor a svetlo nie sú jediné, ktoré ovplyvňujú našu náladu. Existujú mnohé faktory, ktoré ovplyvňujú hladinu serotonínu. Jednou z nich je alkohol. Napadlo vás niekedy, prečo sa alkohol pije najmä večer a nie ráno? Je to úplne pochopiteľné. So západom slnka totiž zároveň klesá hladina serotonínu a jednoduchá cesta ako ju zvýšiť, je alkohol.

Preto ľahké víno zväčša pripadá na leto, zatiaľ čo silnejší alkohol na zimu.

Sme teda len otrokmi biochémie v našom mozgu? Aby sme boli šťastní, tak nám nič iné neostáva, iba sa zmieriť s tým, že pre dobrú náladu musíme konzumovať sladkosti či alkohol? Nie je tomu úplne tak. Pár tipov ako zvýšiť hladinu serotonínu aj bez cukru a alkoholu

🙂 Cielene sa zbavte jesennej a zimnej únavy. Keď vás prepadne neodolateľná chuť na sladké, choďte von na čerstvý vzduch. Ideálna je prechádzka alebo spojenie so športom.

🙂 Zacvičte si. Ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje hladinu serotonínu je šport. Spomeňte si na eufóriu, ktorú pociťujete v zime na krásnom bielom svahu.

🙂 Hladinu serotonínu vám zdvihne aj kofeín. Káva alebo čierny či zelený čaj majú na mozog rovnaký vplyv ako cukor.

🙂 Zistite, pri akom svetle sa cítite najpríjemnejšie. Svetlo vám zabezpečí energiu navyše. Niekto uprednostní silné svetlo až do neskorých večerných hodín, niekomu viac vyhovuje jemnejšie svetlo alebo dokonca len sviečky.

🙂 Hladina serotonínu klesá aj s príliš dlhým spánkom. Dbajte preto na to, aby ste nespali zbytočne dlho, nie dlhšie ako zvyknete spávať v lete.

Nech je už vaša biochémia Vianoc akákoľvek, prajem vám príjemne strávené Vianočné sviatky, veľa radosti a pohody v kruhu rodiny a priateľov.

Gallee_biochemia Vianoc_prianie