Cukor alebo alkohol? Čo je pre vaše zdravie horšie?

Nejeden z nás si s úsmevom prizná, že počas Vianočných sviatkov to trochu preženie s perníkmi, koláčikmi a na Nový rok zase s alkoholom. Viete, že alkohol vášmu zdraviu neprospieva. Ako je to však s cukrom? Cukor je jed. Ako veľmi však škodí? Keby sme si ho porovnali s alkoholom… škodí viac cukor alebo alkohol? Čo myslíte?

Cukor sa skladá z glukózy a fruktózy, ktoré sú veľmi rozdielne. Glukóza je metabolizovaná každou bunkou v tele, každým orgánom v tele, každým živým organizmom na Zemi.

Glukóza je energia pre telo a život.

80% glukózy je metabolizovanej orgánmi tela, 20% je v pečeni. Zato všetka fruktóza sa metabolizuje len v pečeni. Práve fruktóza môže za vznik metabolických chorôb.

Zapríčiňuje nealkoholické stukovatenie pečene, inzulínovú rezistenciu, je zodpovedná za priberanie na váhe, zvyšuje krvný tlak, vedie k srdcovým ochoreniam, vedie k nekontrolovateľnému deleniu buniek (k rakovine), robí také zmeny v mozog, ktoré môžu viesť k demencii, a pokiaľ máte poškodenú pečeň v dôsledku fruktózy, vedie to k cukrovke.

Pripomína vám to následky konzumácie alkoholu? Tak si porovnajte nasledujúci obrázok. Medzi následkami konzumácie cukru a alkoholu nie je totiž žiadny rozdiel.

Cukor vs alkohol_schema4

Alkohol aj cukor vplývajú na vaše zdravie úplne rovnako.

Alkohol aj fruktóza sú prírodné látky. Môžu byť výživné. Ale len v tom prípade, že by ste ubehli maratón, máte nedostatok glykogénu a hladujete, alkohol a fruktóza môžu byť použité na znovuobnovenie vašich energetických zásob. V takom prípade nie sú toxické. Pokiaľ však nebeháte maratón, vaša pečeň premieňa fruktózu a alkohol na pečeňové tuky, ktoré sú toxické.

Ľudia si zvyčajne myslia, že keď pridajú cukor do potravín, nedeje sa nič iné, iba sa zlepší ich chuť. Nie je to pravda. Nielen že sa z cukru priberá, cukor je spúšťačom pre metabolické ochorenia. Treba si uvedomiť, že pridané cukry do potravín sú skutočne toxické. Sú to jedy, ktoré pomaly ničia vaše zdravie.