Svoje chute na jedlo neovládate. Zistite prečo!
Viete prečo je tak nemožné ovládať svoje chute? Pretože nad vašou silnou vôľou bdie niečo omnoho silnejšie. Je to vaša biochémia.
Takto to dopadne, keď sa snažíte ovládnuť svoje chute
K tomuto článku ma inšpirovala návšteva u mojich dobrých známych. Verím, že sa neurazia, ak ich prípad použijem ako ukážkový.
Prišli sme na návštevu okolo pol piatej. Na prvý pohľad sa zdali mierne nepokojní, tak som sa opýtala čo je s nimi. Dôvodom bol hlad. Nestihli obedovať? Stihli. Ale obed pozostával z opekanej zeleniny so syrom. Údajne bol slabý. Oni boli o krátku chvíľu hladní a nepokojní.
To viedlo k expresnej dodávke pizze. Za pizzou sa zaprášilo a nasledoval nápoj: 100% hroznová šťava, ktorá bola pribalená ako pozornosť podniku. Na záver všetkého diania som poznamenala:
„Takto to dopadne, keď sa snažíte jesť zdravo.“
Na prvý pohľad úplne bežná situácia za sebou skrýva neskutočnú moc našej biochémie.
Čo je za tým?
Rozoberme si, čo sa stalo. Ako je možné, že obed, ktorý pozostával zo zeleniny (kopec vlákniny a sacharidov) a syru (bielkoviny) viedol k takým vražedným chutiam na tučnú vysoko energetickú pizzu?
Môže za to dopamín.
Naša moderná strava obsahuje málo vlákniny a veľa cukrov. Z takejto stravy sa cukor dostáva bleskovou rýchlosťou do krvi. Kde je cukor tam je inzulín, ktorý sa stará o prenos cukru do buniek alebo o jeho ukladanie do zásob.
Navyše je tu dopamín, ktorý dosadá na receptory v mozgu. Vďaka dopamínu sa cítite euforicky. Každý čokoholik vie o čom píšem. Čím viac cukru, tým viac dopamínu.
Dopamín sa samozrejme neuvoľňuje len pri konzumácii cukru. Je spojený so všetkými príjemnými aktivitami. S drogami, so sexom, so športom, s odmeňovaním a podobne.
Vďaka dopamínu vyhľadávame príjemné aktivity
Sex, aby sme sa rozmnožovali, šport, aby sme boli v kondícii. Ale prečo práve cukor? Pretože cukor obsahuje ovocie a ovocie je plné vitamínov. Navyše obsahuje vlákninu a tá spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Dopamín sa vďaka tomu tiež pomaly uvoľňuje a vy sa cítite dobre po dlhší čas a kontinuálne.
Dopamín nás núti robiť samé dobré veci. Čo však robiť, keď sa dopamín uvoľňuje vplyvom drogy?
Drogou môžeme považovať aj nadmerné množstvo cukru. Keď skonzumujete kocku cukru, uvoľní s vám veľmi veľké množstvo dopamínu. Ten besne naráža na vaše receptory v mozgu, čo vedie k porušeniu receptorov (sú rezistentné).
Normálne by sa to nestalo
V prírode predsa konzumujete cukor v ovocí, číže spolu s vlákninou a tá sa postará o rozumné a pomalé vstrebávanie cukru a pomalé uvoľňovanie dopamínu.
My sme však prírodu obišli a rozhodli sa vytvoriť vlastnú biochémiu. Vytvorili sme priemyselne spracovane potraviny plné cukru a s absenciou vlákniny. Strava z rýchleho občerstvenia je plná cukru. Vločky, ochutené šťavy, ovocné džúsy, jogurty, paradajkové omáčky, polievky… všetko. A tak sa stalo, že sa nachádzame prakticky v permanentne zdrogovanom stave.
Každému je jasné, že byť v euforickom opojení nepretržite jednoducho nie je možné. Pretože keď ste na špici, musíte ísť raz dole. A ako rýchlo a vysoko vystúpite, tak rýchlo a nízko klesnete.
Stali sme sa rezistentní
A teda dospejete až ku stavu, kedy ste rezistentní voči dopamínu. A ďalšia konzumácia cukru už nevyvoláva vo vás takú eufóriu, ako by ste si priali alebo ako ste zažívali, keď ste konzumovali sladké iba občas.
Preto obed, ktorý pozostáva zo zeleniny je pre vás fádny. Nespôsobí dostatočné uvoľnenie dopamínu, vy sa necítite spokojne a cítite hlad. Ale keď siahnete po pizzi (samé sacharidy) a po hroznovej šťave (extra super dávka cukru)… KONEČNE sa cítite dobre.
Na prvý pohľad je jasné, že naša biochémia má nad nami takú moc ako FED nad ekonomikou celého sveta. Naša biochémia je živnou pôdou pre konšpirátorov a čudujem sa, že nie je predmetom konšpiračných teórii po celom svete.
Presuňme sa však od srandy k praxi. Pretože sme to nakoniec my čo musíme znášať totalitný režim našej biochémie. Najhoršie je, keď je chorá. Čo s tým môžeme robiť?
Ako uzdravíte svoju biochémiu?
Možno už sami dlhšie cítite, že niečo nie je v poriadku. Že vaše chute na rôzne nezdravé jedlá sú omnoho silnejšie ako vy. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že sa s tým nedá nič robiť. Zdanie však klame. Takúto biochémiu ste si vybudovali sami a teda ju dokážete sami aj pretvoriť.
Nie je to však ľahké. Žiaľ, je to ak s drogou. Ako náhle okúsite rozkoš, je ťažké sa vrátiť do fádnych koľají. Stojí to však za to. A hlavne…. vaše zdravie stojí za to.
Svoje chute na jedlo neovládate. Tak zmeňte svoje chute
….pokračovanie nabudúce…