Používate umelé sladidlá? Pozor na apetít!
Je pre ľudí prirodzené, že chcú uspokojiť svoje chute bez toho, aby niesli následky. Bez výčitiek svedomia si kupujú light colu alebo colu bez cukru, v ktorej sa nachádzajú len „neškodné“ umelé sladidlá. V liekoch, tabletkách, multivitamínových doplnkoch pre deti, v jogurtoch, džúsoch, keksíkoch pre diabetikov, všade nájdete umelé sladidlá. Miliardy ľudí na svete ich konzumujú ako nástroj na liečbu obezity bez toho, aby vedeli, aký veľký vplyv to má na ich mozog a reguláciu hladu.
Umelé sladidlá sú synteticky pripravené látky, ktoré sa pre svoju sladkú chuť používajú na prisladzovanie jedál namiesto bežného cukru, a to najmä u diabetikov. Niektoré z nich majú sladivosť až niekoľko sto násobne vyššiu ako bežný cukor (napr.sukralóza). Najbežnejšie používané sú u nás Aspartám, Acesulfám K, Sacharín, Cyklamát a Sukralóza. Za vyše 60 rokov od ich objavenia sa zistilo, že nie sú až tak zdravé.
Umelé sladidlá zvyšujú apetít
Štúdie na ľuďoch aj zvieratách dokázali, že konzumácia umelých sladidiel zvyšuje pocit hladu. Vedci z Lekárskeho výskumného centra Univerzity zo Sydney u zvierat zistili, že pri dlhodobej diéte s používaním umelého sladidla sukralózy začali jesť oveľa viac. V štúdii mušky, ktoré boli na diéte s umelým sladidlom dlhšie ako 5 dní, začali prijímať o 30% viac kalórii ako predtým. Porovnateľne dopadol experiment aj na myšiach, ktoré prijímali potravu sladenú sukralózou sedem dní.
Systematickým skúmaním tohto efektu zistili, že keď sladkosť a energia prijatá v potravine nie sú v rovnováhe určitý dlhší čas, mozog sa prednastaví na novú hodnotu a zvýši výsledný objem prijatých kalórii. Vedci objavili zložitú nervovú dráhu, ktorá reaguje na príjem potravy s umelým sladidlom tak, že organizmus neprijal dostatočne veľa energie.
Táto nervová dráha, ktorú vedci objavili, je súčasťou nemennej odpovede na hladovanie. Tá v konečnom dôsledku spôsobuje, že pri hladovaní, jedlo, ktoré je kaloricky bohaté, nám chutí oveľa lepšie ako bežné.
Okrem toho vedci zistili, že umelé sladidlá sú spúšťačom hyperaktivity, nespavosti a zníženej kvality spánku. Spôsobujú teda rovnaké správanie ako pri hladovaní. Tieto výsledky potvrdili aj predošlé zistenia z iných štúdii na ľuďoch, ktoré skúmali vplyv umelých sladidiel na kvalitu spánku.
Záver
Tieto zistenia potvrdili myšlienku, že umelé sladidlá nebudú až také neškodné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Umelé sladidlá dokážu meniť to, ako živočíchy vnímajú sladkosť jedla. Nerovnováha medzi kalorickou hodnotou jedla a sladkosťou potom následne spôsobí nárast v množstve kalorického príjmu.
Umelé sladidlá prinášajú sladkú chuť a žiadne kalórie a takýmto spôsobom je telo trénované na to, že so sladkou chuťou neprichádzajú extra kalórie a extra energia. V konečnom dôsledku to vedie k oklamaniu organizmu a ku konzumácii väčšieho množstva jedla, pričom sa nekompenzujú extra kalórie. Toto samozrejme vedie k zvyšovaniu váhy až k obezite.
Zdroje: „Why artificial sweeteners can increase appetite“ on Science Daily